Skip to navigation Skip to main content
53517 - Wintersport in Åre: een unieke winterbestemming in Zweden (3)

Åre, spreek uit als 'oh-re', is een sfeervol en gezellig stadje in Zweden en is absoluut een unieke bestemming voor je volgende wintersport. Het landschap is zo anders dan in de Alpen en de kans op het spotten van rendieren en elanden terwijl je aan het skiën bent, maakt de hele ervaring extra bijzonder. Tijdens een wintersport in Åre heb je toegang tot een fijn skigebied met ruim 90 km aan pistes. Zelf heb ik het een paar jaar geleden mogen ontdekken en ik denk er nog altijd met veel plezier aan terug. In dit artikel deel ik daarom graag meer informatie over deze wintersportbestemming en een aantal handige tips voor jouw skivakantie in Åre.

De reis naar Åre: hoe kom je er?

Åre is een kleine stad in het westen van Zweden, in Jämtland Härjedalen. De stad ligt op ongeveer een uur rijden van de Noorse grens en op twee uur rijden van de luchthaven Trondheim in Noorwegen. KLM vliegt hier in de wintermaanden dagelijks rechtstreeks naartoe vanaf Schiphol. De vlucht duurt zo'n twee uur en zorg dat je bij het raam zit, want eenmaal boven Scandinavië zijn de uitzichten echt geweldig. Vanaf de luchthaven kun je met de trein (+/- € 35,-) of met de taxi (+/- € 250,-) het laatste stuk naar Åre afleggen. Natuurlijk kun je er ook met je eigen auto naartoe rijden, maar houd dan wel rekening met een boottocht en minimaal 1900 km sturen. Een lange reis voor een weekje wintersport!



De uitzichten vanuit het vliegtuig zijn al mooi, maar nog mooier wordt het eenmaal in de taxi of trein richting het skigebied. Het landschap dat links en rechts aan je voorbij flitst is ongelofelijk uniek en zo anders dan in de Alpen. De rit neemt je mee door een ongerept landschap, langs grote sneeuwvlaktes, meren, rivieren, bossen, typisch Scandinavische huisjes en heuvelachtige bergen. Zelfs na een vroege vlucht wil je je ogen niet dichtdoen om wat bij te slapen.

Bekijk accommodaties in Åre
53517 -  (21)
Åre ligt aan een meer dat in de winter volledig bevroren is.

Skiën in Åre

Als je altijd in de Alpen hebt geskied, dan is een wintersport in Scandinavië echt een heel andere ervaring. Åre is het grootste skigebied van Zweden en behoorlijk uitgestrekt. Vanuit de stad heb je via verschillende liften toegang tot ruim 90 km aan pistes. Het hoogste punt dat je op ski's kunt bereiken ligt op 1274 meter hoogte, op de berg Areskutan. Dat klinkt voor een skigebied heel laag, maar toch kun je hier kilometerslange afdalingen maken. Het dorp zelf ligt op ruim 300 meter hoogte en dus overbrug je tijdens het skiën al snel zo'n 900 meter hoogteverschil. En hoe het zit met de sneeuwzekerheid? Die is hier dik in orde! Zelfs in het voorjaar ligt er nog een dik pak sneeuw. Åre biedt pistes voor alle niveaus: van eenvoudige groene en blauwe afdalingen tot een aantal pittige rode en zwarte. Er zijn meerdere funparks en ook aan fijne berghutten geen gebrek.

Klik hier voor de pistekaart van Åre >

53517 -  (22)
Zelfs in april ligt er nog voldoende sneeuw in Åre!

Rendieren, elanden en een indrukwekkend landschap

Het landschap in en rondom Åre is prachtig. De stad ligt aan een groot meer, wat in de wintermaanden volledig bevroren is. Mooie oude huizen worden afgewisseld met moderne architectuur en daartussen liggen leuke winkeltjes en restaurants. Tijdens het skiën geniet je continu van indrukwekkende uitzichten op het meer, de omringende bergwereld en de natuur. Je skiet hier tussen de loof- en dennenbomen en dat is weer een compleet andere ervaring dan in de Alpen. Het meest bijzondere is toch wel dat je tijdens het skiën of in de lift elanden en rendieren kunt spotten. Tijdens drukke weken kan dat nog wel eens een uitdaging zijn, maar in het laagseizoen lopen ze soms zelfs langs de pistes of liggen ze ernaast te rusten.

53517 -  (23)
Veel pistes met uitzicht op het meer. Zie jij het liggen, daar in de verte?

Culinair genieten of lekker picknicken

Aan goed eten geen gebrek tijdens je wintersport in Åre. Op de piste, maar ook in het dorp vind je ontzettend veel mogelijkheden voor een lekkere lunch of diner. Over Zweden wordt altijd gezegd dat het er erg duur is en de prijzen voor alcohol liggen hier zeker hoger, maar in de restaurants kun je ze best vergelijken met de Alpen. Volgens de locals is er geen restaurant of berghut waar het eten niet goed is. Stap dus gewoon ergens binnen als het je leuk lijkt. Wil je toch iets meer lowbudget van je skivakantie genieten? Verspreid in het skigebied liggen meerdere picknickplaatsen met barbecues. In de lokale supermarkt kun je allerlei lekkers inslaan en dat daar zelf bereiden en opeten. Enkele tips qua restaurants en berghutten: de hamburgers en salades van Broken Åre, zelf een proeverij samenstellen bij Vinbaren in hotel Åregården en lunchen bij Timmerstugan onderaan de piste.

53517 -  (24)
Wordt het lunchen bij een van de berghutten?
53517 -  (25)
Of wordt het een picknick met barbecue bij een 'Grillkåta'?

Leuke activiteiten buiten het skiën om

Een wintersport in Åre is veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Ook buiten het skiën om valt er genoeg te beleven. Langlaufers vinden hier een aantal hele mooie routes. In Björnen en Duved liggen zelfs een aantal verlichte trails. Een andere activiteit vereist wel ski's, maar dan toerski's. Je kunt hier namelijk ook buiten de gebaande paden mooie tochten maken. Als je niet in het bezit bent van eigen materiaal, dan kun je dit huren bij de skiverhuur in het dorp. Liever iets meer spanning en adrenaline? Ook ijsklimmen en paragliden behoren tot de mogelijkheden.

Shoppen

Gek op mooie kleding en merken? Ga dan zeker een middag shoppen in Åre. In het kleine stadje zijn behoorlijk wat leuke winkels te vinden waar je terecht kunt voor mooie Zweedse merken, waaronder Peak Performance, Eivy en Kari Traa. Omdat je hier shopt bij de bron, oftewel in het land van herkomst, koop je de kleding voor lagere prijzen dan thuis in Nederland. Verruil je ski's voor wandelschoenen en combineer het shoppen met een fijne wandeling door het dorp. Tip: zorg voor voldoende extra ruimte in je koffer!

53517 -  (26)
Aan leuke winkels geen gebrek in Åre.

Afterski

Voor après-ski hoef je echt niet per se naar de Alpen. Ook in Zweden weten ze wat gezelligheid na het skiën is, maar dan onder de noemer 'afterski'. Onderaan de pistes en in het centrum van de stad vind je genoeg leuke bars voor een drankje na het skiën. De prijzen liggen hier wel een stuk hoger, maar even wat drinken is niet meteen onbetaalbaar. Je moet het alleen een beetje binnen de perken houden ;-). Onderaan de piste ligt Timmerstugan. Overdag kun je hier heerlijk lunchen en 's middags is dit de plek voor afterski. Regelmatig is er livemuziek of treedt er een dj op. In het centrum is Broken Åre een tip. De Aperol Spritz is heerlijk, het is er gezellig druk en bij mooi weer kun je ook plaatsnemen op het terras. Andere tips zijn Verandan, Boqueria Åre en Åre Ölkafé. Liever rustig van een goed glas wijn of een cocktail genieten? In hotel Åregården ben je daarvoor aan het juiste adres.

53517 -  (27)
Lijkt het jou wel wat, een wintersport in Åre?
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.