Skip to navigation Skip to main content

6 dingen die je misschien nog niet wist over wintersport

Verse sneeuw Lech am Arlberg

Wintersport is ieder jaar weer een feestje. Het is niet alleen goed voor je, maar ook de ideale gelegenheid om er even uit te zijn en bij te komen tijdens een week vol gezelligheid met vrienden en familie. Wat is er beter dan samen op de pistes staan, genieten van de lekkerste specialiteiten uit de Alpen en avond na avond ouderwets spelletjes te spelen? Maar waar komt onze favoriete bezigheid eigenlijk vandaan? En hoe is het ontstaan? In dit blog zetten we zes dingen op een rij die je misschien nog niet wist over wintersport.

1. Vroeger...

Voor veel wintersporters is de skivakantie de mooiste vakantie van het jaar. We staan niet alleen graag op ski's, maar genieten ook van de gezelligheid en bovenal het prachtige witte landschap. Skiën is ooit ontstaan in Scandinavië. Hier heeft men eeuwenoude muurschilderingen gevonden met daarop mensen met houten ski's. Wetenschappers beweren dat sommige tekeningen meer dan 7000 oud zijn. De oudste ski's die men ooit gevonden heeft, dateren van rond 4000 jaar voor Christus. Duizenden jaren geleden werden ski’s mogelijk gebruikt om door de sneeuw te kunnen voortbewegen. In oorlogen bijvoorbeeld om er mensen op te bespioneren. Ski’s werden in die tijd nog niet van aluminium of carbon gemaakt, maar van hout of botresten. Vooral voor de Noren was het een belangrijk vervoersmiddel. De Noor Sondre Norheim wordt met zijn ski-innovatie van halverwege de 19e eeuw gezien als de pionier van het hedendaagse skiën en 'vader' van het telemarkskiën.

Geschiedenis skiën van vroeger

2. Skiën als sport

Sondre Norheim creëerde ski's die korter en licht gebogen waren, met bindingen die niet alleen bij de teen, maar ook bij de hiel vast zaten. Dat maakte het skiën niet alleen veiliger, maar ook het draaien van bochten werd makkelijker. Zijn reputatie werd al snel bekend, waardoor hij in 1868 werd uitgenodigd om aan de eerste nationale skiwedstrijd mee te doen in Christiania, nu Oslo. Toch werd skiën als sport pas echt populair aan het eind van de 19e eeuw. Dankzij de organisatie van skiwedstrijden verspreidde de sport zich naar andere bestemmingen in Europa en Amerika. In 1910 werd de FIS (Internationale Ski- en Snowboard Federatie) opgericht en in 1924 vonden de eerste Olympische Winterspelen plaats in Chamonix. Inmiddels heeft de sport zich alleen maar verder ontwikkeld, zowel qua wedstrijdsport als qua omvang.

3. Olympische sport

Sinds de eerste Olympische Winterspelen in Chamonix in 1924, wordt er gestreden voor medailles binnen de skisport. Dat jaar stonden er zestien onderdelen op het programma, verdeeld over zes verschillende sporten. Drie hiervan waren onderdeel van de skisport: langlaufen, schansspringen en Noordse combinatie. Ter vergelijking zijn dat er nu 15 met 102 verschillende onderdelen. 

Olpympische ringen in Innsbruck

4. Skiën kan ook met een handicap

Ook met een lichamelijke beperking kun je genieten van de pistes. Zo kunnen mensen die niet zelfstandig op ski's kunnen staan bijvoorbeeld gebruikmaken van zitski's. Die hebben iets weg van een slee: het is een soort kuip die op één of twee ski's is gemonteerd, zodat je zitpositie hoger is. Je zit vast met gordels die kruislings over je schouders gaan en een gordel om je middel. Je voeten zitten vast met een kliksysteem vlak bij de voetsteun. Zelfs als je een been mist, kun je skiën. Met een zitski, maar ook skiën op één ski behoort tot de mogelijkheden. Dan gebruik je twee krukkenski's, een soort skistokken met korte skietjes eronder, om je evenwicht te behouden. Ook blinde en slechtziende mensen kunnen skiën met behulp van een gids of begeleider die voor hen uit skiet. Zo hebben ze een richtpunt en weten ze welke kant ze op moeten. Meer lezen over aangepaste wintersport? Lees hier ons blog over zitskiën ›

Zitskiën in Altastenberg

5. Grootste en kleinste skigebied

Skigebieden zijn er in allerlei soorten en maten. Van een klein, maar fijn gebiedje waar families en kinderen zich helemaal thuis voelen, tot een enorm aaneengesloten gebied waar kilometervreters hun hart kunnen ophalen. Met elk ruim 600 km aan pistes delen Les Trois Vallées en Les Portes du Soleil een eerste plek als het gaat om de grootste. En de kleinste dan? Dat is een wat lastigere positie om te bepalen. Zeker als we alleen kijken naar Europese skigebieden. Aan kleine skigebieden met 100, 200, 300 of 400 meter aan pistes geen gebrek. Bijvoorbeeld Krößbach (400 m piste) in Oostenrijk of Schmallenberger Sauerland (400 m piste) in Duitsland.

Wintersport Les Portes du Soleil

6. Landen met de meeste skigebieden

Dat je over de hele wereld kunt skiën, is geen verrassing meer. Je kunt in meer dan 65 landen en meer dan 2000 skigebieden genieten van de pistes. Nederlanders gaan elk jaar massaal naar Oostenrijk, waar je ruim 250 skigebieden vindt. Frankrijk telt er net iets meer dan 300, Zwitserland zo'n 180 en de meeste vind je in Duitsland. Bij onze Oosterburen vind je meer dan 490 skigebieden! 

2232 - Winter - Lucas

Over Lucas

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!