Skip to navigation Skip to main content

Wintersport 2024/2025: rustige weken en laagseizoen

Lege piste in rustige weken laagseizoen

Wie niet aan de schoolvakanties gebonden is, kan in skiseizoen 2024/2025 op wintersport gaan in de rustige weken van het laagseizoen. Van overvolle pistes en lange wachtrijen voor de skiliften is dan geen sprake en onderweg staan er vrijwel geen files. Heerlijk! Niets is zo fijn als een skivakantie in het laagseizoen. Lijkt het jou ook wel wat om tijdens de rustige weken van skiseizoen 2024/2025 op wintersport te gaan? In dit artikel vind je een overzicht van het laagseizoen plus een aantal handige tips.

Wintersport in de rustige weken van skiseizoen 2024/2025

Zit jij tijdens je wintersport niet te wachten op overvolle pistes, grote mensenmassa’s en lange wachtrijen voor de skiliften? In de rustige skigebieden in de Alpen is het vrijwel nooit echt druk, zelfs niet in de schoolvakanties, maar je kunt natuurlijk ook gaan skiën in het laagseizoen. Wie niet per se in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie op wintersport hoeft, kan ook kiezen voor een skivakantie in de rustige weken van skiseizoen 2024/2025. Of het rustig is in een skigebied hangt af van verschillende factoren. Onder andere van wie er wanneer vakantie heeft. Wij bepalen de drukte, maar dat geldt ook voor de landen om ons heen. Hoe meer mensen tegelijkertijd vrij zijn, hoe drukker het is. Wil je verzekerd zijn van een rustige wintersport? Ga dan in de rustige weken van het laagseizoen naar de sneeuw.

Rustige piste in rustige weken laagseizoen 2024/2025
Genieten van lege pistes in de rustige weken!

Vermijd de schoolvakanties

De drukste weken van skiseizoen 2024/2025 zijn de weken waarin de schoolvakanties plaatsvinden. Traditiegetrouw zijn de kerst- en voorjaarsvakantie de drukste periodes van het winterseizoen. De kerstvakantie vindt plaats van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025, al zijn scholen in Duitsland en Frankrijk nog een paar dagen langer vrij. Vanaf begin februari gaan de eerste voorjaarsvakanties in de landen om ons heen van start. Die van Noord-Nederland begint de 15e van de maand en die van België op de 22e, gelijk met de Nederlandse regio’s midden en zuid. Hieronder de top vier drukste weken van skiseizoen 2024/2025. Wil je de drukte vermijden? Ga dan niet in deze weken op wintersport en vermijd dus de schoolvakanties.

  • Voorjaarsvakantie: 22 februari t/m 2 maart 2025
  • Voorjaarsvakantie: 15 februari t/m 23 februari 2025
  • 2e week kerstvakantie: 28 december 2024 t/m 5 januari 2025
  • 1e week kerstvakantie: 21 t/m 28 december 2024

Eerste week kerstvakantie minder druk dan de tweede week

Kerst valt in 2024 als volgt: Kerstavond op dinsdag, Eerste Kerstdag op woensdag en Tweede Kerstdag op donderdag. Veel mensen vieren Kerst liever thuis bij de familie dan in de sneeuw. Daarom is het in de eerste week van de kerstvakantie over het algemeen een stuk rustiger in de skigebieden. Zeker als je de grote, populaire bestemmingen vermijdt. Ben je wel aan de schoolvakanties gebonden, maar wil je de grote massa wintersporters graag ontwijken? Dan is het aan te raden om voor een wintersport in de eerste week van de kerstvakantie te kiezen.

Kerstvakantie 2024, eerste week de rustigste week
De eerste week van de kerstvakantie is rustiger dan de tweede week!

Drukte bij verse sneeuw

Zijn alle andere weken dan rustig? Vaak wel. Vakantiegangers hebben de grootste invloed op de drukte in een skigebied. Andere factoren spelen ook een rol, maar zijn minder bepalend. Wanneer er verse sneeuw is gevallen en daarna de zon weer gaat schijnen, gaan veel locals de piste op. Wintersportliefhebbers die op korte afstand van de skigebieden wonen, besluiten bij topcondities eerder om een dagje of weekendje te gaan skiën. Daarnaast zijn populaire skigebieden in bekende wintersportregio’s altijd drukker dan kleine, afgelegen skigebieden.

Verse sneeuw in skigebied in laagseizoen
Kaiserwetter? Dan besluiten veel locals de piste op te gaan!

De rustigste wintersportweken van skiseizoen 2024/2025

De rustige wintersport weken vallen vroeg, aan het begin, in het midden en aan het einde van skiseizoen 2024/2025. Wie graag al vroeg in het seizoen op wintersport gaat, kan in oktober, november en begin december al in verschillende skigebieden terecht voor een rustige wintersport. Vervolgens komt de drukke kerstvakantie, maar op 6 januari keert de rust weer terug tot begin februari. De eerste week van februari is ook nog niet heel erg druk. Vervolgens wordt het na de krokusvakantie weer lekker rustig. In de week voor Pasen en in het paasweekend, van 18 t/m 21 april, wordt het weer even wat drukker, maar niet zo extreem als tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie. Dus wil je in de rustige weken op wintersport, kies dan voor:

  • De weken voor de kerstvakantie
  • Van 6 januari t/m 3 februari 2025
  • De eerste week van februari is nog niet extreem druk
  • Na de voorjaarsvakantie, vanaf 9 maart 2025
  • Na Pasen

Rustige skigebieden in de Alpen

Populaire skigebieden met honderden kilometers aan pistes, après-ski, gave evenementen en tal van andere voorzieningen trekken het hele seizoen veel wintersporters. In het laagseizoen vind je hier zeker geen overvolle pistes, maar écht rustig is het pas wanneer je voor een onontdekt skigebied kiest. Zo zijn in Oostenrijk Turracher Höhe, Galtür en het Brandnertal rustige aanraders. In Italië zijn skigebied Paganella, Gitschberg-Jochtal en het Schnalstal nooit echt druk. Liever naar Frankrijk? Kijk eens naar Serre Chevalier, Bonneval sur Arc of Val Cenis. Een wintersport in Zwitserland heeft z’n prijs, maar dan geniet je wel zo goed als zeker van rustige pistes!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.