Skip to navigation Skip to main content

Traditionele gerechten uit Bellwald/Wallis

5100 - Traditionele gerechten uit Bellwald/Wallis (1)

Bellwald is een authentiek boerendorp dat ondanks de toestroom van toeristen haar oorspronkelijke karakter heeft weten te behouden. Hier in de Zwitserse bergen beleef je een veelzijdige wintersport. Skiën, langlaufen, wandelen, wellness en… genieten van lokale specialiteiten! De traditionele gerechten uit Wallis zijn al een reden op zich om voor een wintersport in Bellwald te kiezen. Zo mag je de Walliser Teller, Walliser Käseschnitte en kaasfondue echt niet missen! Dat je in Bellwald een smaakvolle vakantie gaat beleven staat bij voorbaat vast!

Raclette

Bellwald is een uitstekende bestemming om je tegoed te doen aan raclette die door Léon is uitgevonden. Op een koude dag verwarmde hij een stuk kaas boven een open houtvuur in plaats van het rauw te eten. En daar werd dit typische Walliser gerecht geboren, dat nog altijd zeer geliefd is onder het wintersportpubliek. De naam Raclette komt uit het Franse dialect (racler = schrapen). Vanaf 1874 werd het schrapen van kaas officieel Raclette genoemd. De Walliser Raclette AOC wordt ook tegenwoordig nog volgens een traditioneel recept vervaardigd.

Kaasfondue

Als er één gerecht is wat er in de Zwitserse bergen, en dus ook in Bellwald, veel gegeten wordt dan is het wel kaasfondue. Tegenwoordig is de fondue wereldberoemd maar oorspronkelijk at men dit gerecht alleen in het westen van Zwitserland en in Frankrijk. Pas in de jaren ’50 werd fondue in grotere delen van het land populair. De toenmalige kaasunie deed zijn best Fondue in Zwitserland op de kaart te zetten en dat lukte met verve. Hier zijn alle wintersporters nog altijd maar wat blij mee!

Walliser Teller

De Walliser Teller brengt alle specialiteiten van Wallis samen op één heerlijk bord. Onder begeleiding van een goed glas wijn is dit misschien wel dé ultieme manier om je wintersportdag in Bellwald af te sluiten. Een Walliser Teller bestaat uit gedroogd vlees, gedroogde worst, rauwe ham, rauwe spek en Alpenkaas. Ook Walliser brood mag er niet bij ontbreken, een zeer compact bruin brood dat ook bestaat in een noten- en vruchtenvariant.

Chouera

Chouera is een gerecht dat vrijwel alleen in Wallis wordt geserveerd. Je kunt het vergelijken met hete bliksem maar dan verpakt in deeg. Het is een voordelige maar toch zeer feestelijke maaltijd. Er werd verondersteld dat de naam Chouera terug te leiden is tot de opstand tijdens de cholera quarantaine in Goms waar men vocht om de laatste voedselvoorraden te bemachtigen.

Walliser Käseschnitte

Ook de Walliser Käseschnitte is een populair lunchgerecht onder wintersporters. Smaakvol, stevig en vaak niet te duur. De Walliser Käseschnitte bestaat uit boterhammen die eerst in de witte wijn zijn gedrenkt en vervolgens worden gebakken met een flinke plak kaas, soms ook samen met ham en ei. Een Käseschnitte wordt geserveerd met wat augurkjes of zilveruitjes. Zowel het recept als de naam komt uit Wallis.

Klik hier voor meer informatie over de specialiteiten van Bellwald/Wallis >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.