Skip to navigation Skip to main content
Sneeuwzekere skigebieden in Italië voor de wintersport

Sneeuwzekere skigebieden in Italië zijn er meer dan genoeg. Het overgrote deel van het land ligt aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, wat betekent dat de skigebieden afhankelijk zijn van sneeuw uit het zuiden. Met name bij een Südstau komt het met bakken uit de lucht, al schijnt de zon hier dankzij de zuidelijke ligging ook veel vaker. Om je geen zorgen over de sneeuwzekerheid te hoeven maken, kun je kiezen voor een van deze tien hoog gelegen, sneeuwzekere skigebieden in Italië.

Wintersport in sneeuwzekere skigebieden in Italië

Italië is een heerlijk land voor een skivakantie. De natuur, cultuur en het eten zijn weer heel anders dan in de andere Alpenlanden. Je kunt hier skiën in de machtige Dolomieten, maar ook in de Italiaanse Alpen. Van het ruige Vall d'Aosta tot de machtig hoge bergen tegen de Zwitserse grens. Italië wordt al snel bestempeld als het zonnige zuiden en daaraan is niks gelogen. Skigebieden in Zuid-Tirol profiteren van meer dan 300 zonnige dagen per jaar! Ondanks dat gegeven hoef je je hier over de sneeuw geen zorgen te maken. Genoeg sneeuwzekere skigebieden in Italië en bovendien zijn Italianen meester in het prepareren van pistes. Zelfs met geringe hoeveelheden! Daarnaast zijn er voldoende sneeuwkanonnen om een eventueel gat van Moeder Natuur op te vangen.

Verse sneeuw in sneeuwzeker skigebied Italië Val Gardena

Waar ligt de meeste sneeuw in Italië?

Voor een sneeuwzekere wintersport in Italië kun je zowel terecht in de Dolomieten als in de Italiaanse Alpen. Zuid-Tirol, Trentino, Lombardije en Piemonte hebben ieder hun sneeuwzekere skigebieden. Maar waar ligt doorgaans nou de meeste sneeuw in Italië? Dat is moeilijk te zeggen, aangezien dit iedere winter ander is. Wel zijn er hooggelegen skigebieden in Italië waar statistisch gezien jaarlijks de meeste sneeuw valt. Wie van pizza, pasta en la dolce vita wil genieten én van voldoende sneeuw, moet naar een van onderstaande sneeuwzekere skigebieden in Italië.

1. Cervino Ski Paradise, 3820 meter

Het hoogstgelegen skigebied van Italië bereik je vanuit de plaatsen Breuil-Cervinia en Valtournenche. Het Cervino Ski Paradise ligt op de uitlopers van de beroemde Matterhorn en Monte Rosa. Op de pistes van het Matterhorn Glacier Paradise, die tot een hoogte van 3820 meter reiken, kan zelfs het gehele jaar geskied worden. Een van de hoogtepunten van het Cervino Ski Paradise is de 25 (!) kilometer lange afdaling naar het dal.

Sneeuzeker skiën in Breuil-Cervinia

2. Monte Rosa Ski, 3275 meter

Het skigebied van Monte Rosa is bereikbaar vanuit het Valle d’Aosta en ligt verspreid over drie dalen. Zowel vanuit Champoluc, Gressoney als Alagna Valsesia kun je richting een machtige hoogte van 3275 meter. Dit buitengewoon sneeuwzekere skigebied staat te boek als hét off-piste gebied. Maar door de diversiteit van het piste-aanbod kunnen ook beginners en gevorderden zich hier helemaal uitleven. Het uitzicht op de omringende vierduizenders is adembenemend.

3. Arabba-Marmolada, 3269 meter

Wanneer je sneeuwzeker wil skiën in de Dolomieten moet je naar Arabba-Marmolada, onderdeel van de gigantische skiregio Dolomiti Superski. Vanuit Arabba (1602 m) heb je heel wat liften nodig om de Punta Rocca (3269 m) te bereiken, maar daarna staat je wel een fantastische afdaling naar de Passo Fedaia te wachten. Voor het mooiste uitzicht op de Marmolada (3342 m) moet je naar de top van de Porte Vescovo (2478 m). Tijdens een wintersport in Arabba moet je zeker de skitochten Giro della Grande Guerra en Sellaronda skiën.

Skivakantie Dolomieten Italië

4. Sulden am Ortler, 3250 meter

‘Koning Ortler’, zo wordt de hoogste berg van Zuid-Tirol beschreven. Sulden am Ortler (1900 m) ligt aan de voet van deze machtige berg en vanuit het dorp vertrekken er diverse liften richting de pistes. Je hebt hier iets meer dan 40 kilometer aan pistes tot je beschikking, maar de off-piste mogelijkheden zijn hier eindeloos. Zes maanden per jaar is het skigebied op de flanken geopend, maar het zomerskigebied van de Stilfser Joch behoort ook toe tot deze wintersportregio.

5. Schnalstaler Gletscher, 3212 meter

Een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Italië ligt op de flanken van de Schnalstaler Gletscher. Het skigebied beschikt over 30 kilometer aan pistes en is geschikt voor ieder type skiër. Er zijn enkele pittige zwarte pistes, zoals de ‘Teufelsegg’ en de 8 kilometer lange Schmuggler-dalafdaling. In het gebied rond de Schnalstaler Gletscher werd in september 1991 ‘Ötzi’ de ijsmummie gevonden.

Ribbelpiste in sneeuwzeker skigebied Italië

6. Adamello Ski: Ponte di Legno - Tonale: 3000 meter

Passo Tonale is een van de meest sneeuwzekere skibestemmingen in Italië. Deze bestemming, die volledig in het teken staat van het wintersporttoerisme, ligt al op een hoogte van bijna 1900 meter. Wanneer je in de lift stapt richting de Presena-gletsjer, kun je zelfs een hoogte van 3000 meter bereiken. De sneeuwkwaliteit is hier altijd goed en van drukte op de piste is haast nooit sprake.

7. Skiarea Valchiavenna (Madesimo,) 2948 meter

Skiarea Valchiavenna is zeker niet het bekendste skigebied van Italië. Toch heeft deze bestemming, dat ligt ingebed tussen de Zwitserse grens het nodige te bieden. De hoge ligging van Madesimo (1550 m) en de pistes (2948 m) garanderen een sneeuwzekere wintersport. Je hebt hier de beschikking over een piste-aanbod van 60 km dat bijzonder veelzijdig is. Van brede, blauwe pistes tot een van de meest uitdagende zwarte pistes van Italië, de Canalone. Bovendien is Madesimo een sfeervolle bestemming met accommodaties op loopafstand van de pistes.

8. Espace San Bernardo, 2800 meter

Het grensoverschrijdende skigebied Espace San Bernardo verbindt het Italiaanse La Thuile met het Franse La Rosière. In dit prachtige gebied met uitzicht op de Mont Blanc en Rutor-gletsjer heb je meer dan 150 km aan pistes tot je beschikking die tot een hoogte van 2800 meter reiken. Hoogtepunt aan de Italiaanse zijde is de 11 km lange dalafdaling naar La Thuile. Heliskiën is ook mogelijk in Espace San Bernardo.

9. Livigno, 2800 meter

Afgelegen, hoog, sneeuwzeker, het zijn allemaal termen die van toepassing zijn op Livigno. Dit belastingvrije skidorp ligt op een hoogte van 1800 meter op de Zwitsers-Italiaanse grens. De zonnige pistes, die zich aan weerszijden van het dorp bevinden, reiken nog eens 1000 meter hoger. Het piste-aanbod laat zich kenmerken als breed en eenvoudig. Op de Monte della Neve (2785 m) liggen drie zwarte pistes waar gevorderden zich kunnen uitleven.

Sneeuwzeker skigebied Livigno in Italië

10. Courmayeur, 2755 meter

Courmayeur is de populairste bestemming in het Valle d’Aosta en ligt aan de voet van de Mont Blanc. Het is een levendig dorpje met een autovrij centrum en een gezellige sfeer. Skiërs die wel van een beetje uitdaging houden pakken direct de gondel naar de 2755 meter hoge Cresta d’Arp. Vanaf hier kun je geweldige (off-piste) afdalingen maken, waarvoor zelfs de meest ervaren freeriders naar Courmayeur komen.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.