Skip to navigation Skip to main content
50417 - 24 UUR IN: Livigno (2)

Begin april waren we voor 24 UUR IN in het Italiaanse Livigno. Een half jaar geleden waren we hier al voor de zomeraflevering van 24 UUR IN en we konden niet wachten om dit gebied ook in de winter te bezoeken. Livigno ligt op ruim 1800 meter hoogte en kent door deze hoge ligging een lang skiseizoen. Tijdens ons verblijf begon het te sneeuwen en binnen een dag viel er ruim 60 cm verse sneeuw, het leek wel januari! Gelukkig hadden we ook nog wat mooie uurtjes en in deze uren hebben we zoveel mogelijk gedaan: toerskiën, het skigebied verkennen, sneeuwscooterrijden, de wellness ingedoken, gewinkeld en - uiteraard! - heerlijk Italiaans gegeten.

Livigno: belastingvrij dorp op ruim 1800 meter hoogte

Livigno ligt zo'n 960 km rijden van Utrecht. Het dorp is pas sinds de opening van de Munt de la Schera tunnel, nu ruim een halve eeuw geleden, bereikbaar via Zwitserland. Mede dankzij haar verscholen ligging is het dorp belastingvrij. Dit merk je niet alleen als je gaat tanken (lekker goedkoop), maar in het dorp zijn inmiddels ruim 250 winkels gevestigd. Parfum, kleding van bekende merken, drank, sigaretten, electronica en natuurlijk (winter)sportartikelen, je kunt hier alles kopen en het is veelal goedkoper. Het dorp is langgerekt en straalt een gezellige sfeer uit door de vele oude chalets en schuren die tussen de nieuwere bebouwing staan. In de autovrije winkelstraat vind je bovendien veel bars en restaurants, waar je kunt genieten van het goede Italiaanse leven.

50417 -  (6)

Skiën in Livigno: van brede pistes tot freeridemogelijkheden

Het skigebied van Livigno telt 115 km aan pistes die verdeeld zijn over 2 skigebieden die aan beide kanten van het dorp liggen. De skigebieden zijn onderling verbonden via een busdienst 'Skilink' die elke 10 minuten tussen de dalstations van de liften rijdt. De afdalingen zijn over het algemeen enorm breed en niet al te moeilijk. Toch is er ook voldoende uitdaging voor de ervaren en 'verwende' skiër: er zijn enorm veel mogelijkheden om te freeriden en je kunt in Livigno zelfs heliskiën! Voor families met kinderen is het fijn dat er direct in het dorp diverse oefenliften en kinderlanden zijn. In het gedeelte van Mottolino ligt bovendien een van de grootste funparks van de Alpen. Doordat het skigebied zo hoog reikt (van 1800 tot bijna 2800 meter) is het gebied sneeuwzeker en de kwaliteit van de pistes erg goed tot ver in het voorjaar.

Tips voor Livigno

  • Toerskiën en freeriden: ontdek met een gids de ongerepte afdalingen buiten het skigebied. Wil je liever niet zelf omhoog lopen met toerski's, pak dan de helikopter. Dat kan hier!
  • La Tea di Cip e Ciop (Carasello 3000 skigebied) is een super knus berghutje op de piste waar je zowel tijdens de lunch, maar ook 's avonds heerlijk kunt eten. Probeer de regionale gerechten sciatt (gefrituurde kaasballetjes) en pizzoccheri (pastagerecht met kool en kaas), want die zijn echt heel lekker!
  • Drink aan het eind van je skidag een bombardino (soort warme advocaat met slagroom) bij de sfeervolle berghut met zonnig terras Camanel di Planon.
  • In Livigno kun je sneeuwscooterrijden. Je gaat samen met een gids de bergen in vanaf Passo d'Eira - Trepalle. Een super stoere ervaring!
  • Lekker ontspannend? Breng een bezoekje aan het Aquagranda. Hier vind je naast een enorm zwembad een prachtige wellnessafdeling met sauna's, stoombaden en hottubs.
  • Je kunt ook in de winter fietsen in Livigno. Met een fatbike kom je gemakkelijk door de sneeuw.
  • In het super sfeervolle restaurant La Calcheira, dat 2 km buiten het centrum ligt, kun je genieten van heerlijke plaatselijke specialiteiten
50417 -  (7)

Over 24 UUR IN

24 UUR IN is dé webserie voor Nederlandse bergliefhebbers. In de afleveringen nemen we wintersportliefhebbers 24 uur mee naar skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Tijdens het bezoek laten we alle bijzonderheden van het skigebied en de omgeving zien. Ook wordt er gesproken met locals en ondernemen we bijzondere activiteiten. 24 UUR IN wordt geproduceerd en gepresenteerd door de teams van Skiinformatie.nl en Snowplaza.nl.

50417 -  (8)
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.