Skip to navigation Skip to main content

Crans Montana, wintersportstad van formaat

4176 - Crans Montana, wintersportstad van formaat (1)

Crans-Montana ligt op een zonnig bergplateau boven het Rhônedal in de regio Wallis. Wat voorheen twee kleine bergdorpjes waren, is uitgegroeid tot een wintersportstad met charme. Het biedt het beste van meerdere werelden. Een ongerepte natuur tegenover de mogelijkheid om uitgebreid te winkelen. Het sportieve imago tegenover het imago als cultuur- en congrescentrum. Tel hierbij ook nog eens het grote aanbod aan accommodaties, restaurants en evenementen op en je begrijpt dat Crans-Montana niet zomaar een Zwitsers wintersportdorpje is.

Van de Matterhorn tot de Mont Blanc

Crans-Montana ligt op 1500 meter en beschikt over een van de meest indrukwekkendste bergpanorama’s van heel Wallis. Het uitzicht op bergen als de Matterhorn en de Mont Blanc is adembenemend. De kernen van deze Alpenstad, Crans en Montana, hebben door de jaren heen wel hun eigen karakter behouden. Crans heeft een hoog bont- en diamantgehalte en zien en gezien worden speelt hier een grote rol. Hier is skiën niet het populairste tijdverdrijf maar wintergolfen, ballonvaren en flaneren langs de dure boetieks. Montana is daarentegen een stuk gemoedelijker en betaalbaarder. Wat Crans en Montana gemeen hebben is dat je er heerlijk kunt eten. Na een lange dag op de piste smaken de Walliser specialiteiten, gecombineerd met Rhône-wijnen, nog lekkerder.

Boek nu 7 nachten Crans-Montana voor slechts € 190,- >>

Après-ski in vele vormen

Vanzelfsprekend eindigt de dag in Crans-Montana niet na het skiën. Je vindt hier vele vormen van après-ski. Van traditionele après-ski bar tot exclusief restaurant waar je uren kunt tafelen. Dus je kan de dag zowel nabeschouwen onder het genot van een glas champagne, maar ook met après-ski hits en een pul bier. Daarnaast worden hier gedurende het hele jaar diverse festivals en events georganiseerd. Van speciale kunst exposities tot het Caprices Festival (8-16 maart 2013) waarbij ieder jaar grote namen optreden. Wanneer de skipistes in de zomer veranderen in groene Alpenweiden wordt hier het op een na grootste golftoernooi van Europa georganiseerd. Crans-Montana is dankzij twee golfbanen zeer populair onder golfers.

Skiën op de golfbaan

Aan de voet van de 3000 meter hoge gletsjer Plaine Morte strekt zich een skigebied uit dat niets te wensen over laat. Het skigebied van Crans-Montana bestaat uit ongeveer 140 kilometer aan pistes die een breed publiek aanspreken. Dankzij de aanwezige gletsjer en het feit dat een groot gedeelte van de pistes boven de 2000 meter liggen, hoef je je over de sneeuw geen zorgen te maken. Vanzelfsprekend beschikt Crans-Montana over een modern liftennetwerk waardoor wachttijden vrijwel niet voor komen. Beginners en kinderen brengen de eerste dagen door op de golfbaan die in de winter transformeert in een oefenweide met diverse liften. Ook op de hoger gelegen flanken liggen diverse brede, blauwe afdalingen waar beginners in alle rust hun bochten kunnen draaien. Neem bijvoorbeeld de Piste Nationale, met een lengte van 12 kilometer een van de langste van de regio.

Off-piste paradijs

Meer ervaren skiërs hebben hier echter ook geen reden tot klagen. Met name bij de LaToula stoeltjeslift vinden zij uitdagingen van niveau. Neem hier de zwarte afdaling of ga direct off-piste en vind door de diepe sneeuw een weg richting dal. Het skigebied van Crans-Montana staat namelijk ook bekend om zijn eindeloze poederafdalingen. Vanaf Bella Lui en Petit Bonvin kan uitstekend off-piste geskied worden. Ook kan hier de droom van iedere freerider waargemaakt worden, laat je afzetten door een helikopter om de afdaling van je leven te maken. Snowboarders vinden hier ook prima mogelijkheden. Op de Pas-du-Loup ligt een halfpipe en op de piste La Tza boven Aminona is een funpark.

Veelzijdige Alpenstad

Crans-Montana is een veelzijdige Alpenstad met een internationale uitstraling. Laat je niet afschrikken door het mondaine karakter, je vindt hier ook nog rust en een ongerepte natuur. Ook families vinden hier goede voorwaarden voor een geslaagde wintersport. Waar vind je een ondergesneeuwde golfbaan die als speeltuin en oefenpiste dient? Eeen breed aanbod aan accommodaties, faciliteiten en après-ski-mogelijkheden maakt dat Crans-Montana niet zomaar een Zwitserse bergdorpje is.

Boek nu een chalet in Zwitserland met 10% korting >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.