Skip to navigation Skip to main content

Val di Fassa: de onbekende poort naar de Dolomiti Superski

De Dolomiti Superski is al jaren razend populair en dat is niet vreemd. Met ruim 1200 km pistes is dit het grootste skigebied van Europa. Veel Nederlanders verkennen het gebied vanuit Zuid-Tirol, maar de Dolomiti Superski heeft ook een “ingang” aan de zuidzijde: Val di Fassa. Het is er minder druk, veelal voordeliger én meer Italiaans!

Dolomieten en authentieke dorpjes

Het Val di Fassa ligt in de Italiaanse provincie Trentino op iets meer dan 1.000 km vanaf Utrecht. Kenmerkend voor het dal zijn de grillige rotspunten van de Dolomieten en de vele (naald)bossen. In het Val di Fassa vind je naast levendige wintersportplaatsen als Canazei en Campitello ook kleine verscholen authentieke bergdorpjes met rustieke huizen. In het Val di Fassa kun je niet alleen skiën en snowboarden, maar het is ook een prima bestemming voor langlaufers, winterwandelaars en natuurliefhebbers.

Canazei: een bruisende oude stad voor sportievelingen

Canazei is het grootste en meest bruisende dorp van het dal en heeft directe aansluiting op de beroemde skiroute de ‘Sella Ronda’. De Sella Ronda is een skitoer van 40 km rondom het indrukwekkende rotsmassief ‘Sella’. Vanuit Canazei kun je mooie skitochten maken naar o.a. Selva, Arabba en de Marmolada gletsjer. De pistes zijn voornamelijk rood en dus vooral geschikt voor de geoefende skiërs, maar echt heel moeilijk wordt het eigenlijk nooit. De gemiddelde wintersporter kan hier goed uit de voeten. De 6,5 km lange afdaling ‘Del Bosco’ vanaf de Belverdere is een echte aanrader.

Compitello: het kleine broertje voor sportievelingen

Campitello ligt op 2 km van Canazei en is een stuk kleiner. Vanuit Campitello vertrekt een gondel naar het skigebied Col Rodella dat ruim 1000 meter hoger ligt dan de plaats zelf. Vanuit dit skigebied heb je ook weer aansluiting op de ‘Sella Ronda’ en kun je flinke dagtochten maken. Helaas kent Campitello geen dalafdaling waardoor je met de lift, of via Canazei terug moet. Ook qua sfeer doet de plaats wel onder aan zijn grotere buur Canazei.

De mooiste afdaling van het dal

Ben je op zoek naar rust, wellness en het pure Italiaanse bergleven? Kies dan voor Pozza di Fassa. Hier kun je met de hele familie voor een vriendelijke prijs een mooi appartement huren en skiën in het skigebied Buffaure dat klein, maar ook best pittig is. Vanuit Buffaure kun je naar Ciampac skiën waar je de mooiste zwarte afdaling van het dal het dal vindt naar Alba.

Relaxed

Naast goede wintersportmogelijkheden komen veel vakantiegangers naar Val di Fassa om te genieten van ‘La dolce vita’. Het heerlijke Italiaanse eten en de gastvrijheid. En het leuke is dat je er hier niet eens de hoofdprijs voor betaald. Persoonlijk vind ik het ook wel fijn dat het Val di Fassa nog niet overspoeld is door (Nederlandse) toeristen. Naast heerlijk wintersporten kom je er echt tot rust!

Meer informatie over Val di Fassa, Trentino >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.