Skip to navigation Skip to main content

Kamperen in de winter

4099 - Kamperen in de winter (1)

Iedere zomer reizen wij massaal af naar het zuiden voor een onbezorgde zomervakantie. Op de Route du Soleil vormt zich een optocht van caravans, campers, vouwwagens en volgestouwde auto’s die afzakken naar zonnigere oorden. Kamperen in de winter gaat veel mensen echter nog een stapje te ver. De kou wordt als reden gegeven waarom de caravan in de winter in de stalling blijft staan. Toch wordt een kampeervakantie in de sneeuw steeds populairder. Wie met een aantal zaken rekening houdt, beleeft net zoveel plezier aan kamperen in de winter als in de zomer.

Koud?

“Is dat niet koud?”, is een veelgehoorde kreet wanneer het onderwerp kamperen in de winter valt. Natuurlijk kan het ’s winters flink vriezen in de Alpen maar om het niet koud te krijgen in je camper of caravan kun je diverse maatregelen treffen. Het allerbelangrijkste is dubbele ramen, een goede verwarming en ventilatie. Ringverwarming (heteluchtverwarming) is het meest voor de hand liggend aangezien dit de gehele ruimte gelijkmatig verwarmd en condens tegen gaat. Zorg echter altijd voor een goede ventilatie en laat ook ’s nachts het dakluik op een kiertje staan. Ander punt waar je bij kamperen in de sneeuw op moet letten is het verlengen van de schoorsteen. Ook bij zware sneeuwval wordt de rook dan zonder problemen afgevoerd.

Isolatie

Isolatie is ook van essentieel belang om het niet koud te krijgen tijdens het kamperen. Het is aan te raden om afdekpanelen te monteren achter de ventilatieroosters die normaal gesproken dienen om de warmte van je koelkast af te voeren. Je sluit de kou buiten en profiteert van de warmte die je koelkast produceert. Hoewel je er waarschijnlijk weinig tijd in zal doorbrengen, is het ook verstandig om een (winter-)voortent op te zetten. Dit dient als sluis tussen de caravan en de buitenlucht en is tevens de plek om je wintersportmateriaal en skikleding op te bergen.

Bevriezing

Bevriezing van je waterleidingen moet je te allen tijde zien te voorkomen. Bij de meeste moderne caravans lopen de leidingen langs de ringverwarming waarmee dit probleem is opgelost. Wel moet je ’s nachts de verwarming aan laten staan aangezien je anders alsnog tegen dit probleem aanloopt. De bevriezing van ritsen en rubbers kun je tegengaan door ze in te smeren met vaseline. Als noodgreep is het altijd handig om een föhn bij je te hebben. Ongewenst ijs verdwijnt daarmee als sneeuw voor de zon.

Gas

Tijdens je kampeervakantie in de winter kun je alleen gebruik maken van propaangas. Butaan verdampt namelijk niet meer bij een temperatuur van 4 graden. Een ander voordeel van propaan is dat je drukregelaar is beschermt tegen bevriezing. Het gebruik van een duomatic of triomatic is ook geen overbodige luxe. Niets is vervelender dan ’s nachts een lege gastank te moeten verwisselen. Bij een lege gastank wordt automatisch overgeschakeld op de volgende zonder dat de kachel daarbij uitgaat of jij je warme bed hoeft te verlaten.

Wintercampings

In de Alpen liggen tal van wintercampings waar je met een gerust hart naar kunt afreizen. De campings hebben hun maatregelen getroffen om het jou tijdens je vakantie aan niets te laten ontbreken. Op sommige campings heb je zelfs de luxe dat je kunt beschikken over privé sanitair, wanneer dit ontbreekt is een verwarmd toiletgebouw nooit ver weg. Ook de stroomvoorziening en de af- en aanvoer van water zijn volledig berekend op de meest strenge winter. Wie zich goed voorbereidt op een kampeervakantie in de sneeuw komt op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan.

Heb jij nog tips voor een kampeervakantie in de sneeuw?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.