Door Joris Van Dijk geplaatst op 22 okt 2011 in Algemeen

Een helm kan ook stoer zijn! In de Alpenlanden is de discussie over het al dan niet verplicht stellen van een skihelm al jaren een “hot-issue”. Het aantal ongevallen op de piste met hoofdletsel is flink afgenomen door de komst van de skihelm. Ruim 90% van de kinderen draagt op dit moment al een helm. Zij groeien dus op met een skihelm en zullen deze waarschijnlijk wel blijven dragen, een goede ontwikkeling. In dit weblog kun je lezen waar een skihelm al verplicht is (voor kinderen).Eerste helmplicht in Italië

In Italië geldt al sinds 2005 een helmplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Met de invoering van deze wet hebben de Italianen er ook meteen een flinke boete aangehangen. Ouders kunnen een boete krijgen tot maar liefst €150,- indien hun kind geen helm draagt tijdens het skiën of snowboarden. Sinds het seizoen 2009/2010 is het dragen van een helm ook in diverse Oostenrijkse deelstaten verplicht, echter hier werden tot op heden nog geen boetes voor uitgedeeld.

Hierbij een overzicht van de diverse wintersportlanden en de status van de skihelmplicht:

Discussies

Zoals je in bovenstaande tabel kunt lezen is de skihelm volgens de wet (nog) niet verplicht in bepaalde delen van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië. In Oostenrijk levert dit behoorlijke discussies op, waarom de ene deelstaat wel en de andere niet? De deelstaten mogen zelf beslissen of zij overgaan tot helmplicht. Het is te verwachten dat ook Tirol binnenkort “om” gaat. In Vorarlberg zijn ze zelfs nog een stapje verder verwijderd van de skihelmplicht, omdat ze daar nog aan het discusiëren zijn of de beslissing van een skihelmplicht überhaupt wel bij de deelstaat zou moeten liggen.

Klik hier voor meer informatie over de helmplicht, veiligheid en trends >>

Geen plicht, toch een helm

Het spreekt voor zich dat het verstandig is om je kind altijd een helm op te doen als hij of zij gaat skiën. Houd er rekening mee dat ook in gebieden waar een helm niet verplicht is, de skischool wel kan verplichten dat de kindjes een helm moeten dragen tijden de skiles. Het is aan te raden dit vooraf vast te informeren bij de skischool, zodat je geen verassingen hebt op de eerste dag. Skihelmen zijn zowel in Nederland als het buitenland te huur en voor een paar tientjes koop je tegenwoordig ook al een goede en leuke helm. Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde helm hebt.

En nu de volwassenen

Ook volwassenen zie je steeds vaker met een helm op de pistes. Om het goede voorbeeld te geven aan de kinderen, omdat het lekker warm is en last but not least voor de veiligheid. Ik draag al sinds 2004 een helm, eerst alleen tijden het snowboarden, maar al vrij snel ook tijdens het skiën. Het bevalt me prima!

In de wintersportlanden gaat discussie door of er ook een plicht moet komen voor volwassenen. Wat vind jij? Verplichten of niet?

Reageer op de stelling: 'Een skihelling ziet er niet uit!'

Gerelateerde artikelen

Reacties

Door Jeroen op 22 okt 2011 @ 12:26:00

Voor kinderen is verplichten prima, maar laten we zoiets alsjeblieft niet invoeren voor volwassenen. Grote onzin! Ik draag al een paar jaar een helm, maar wil wel graag zelf de keuze hebben of ik hem wel of niet wil dragen.

Door Yolanda op 22 okt 2011 @ 15:14:00

Er kan beter gekeken worden naar de "wintersporters" die als kamikaze-piloten van de helling af gaan met alle risico's en ongelukken van dien (veelal uit oostblok landen). Daar moet eerst iets aan gedaan worden. Zij zijn tot op de tanden beschermd en houden zich op geen enkele manier aan de (ongeschreven) regels op de pistes. Sinds de toestroom vanuit die landen explosief gestegen is, zie je VEEL meer (ernstige) ongelukken en is ook de discussie over een helm dragen een hot item geworden. Zelfs ski-leraren klagen steen en been over het gedrag van deze "wintersporters"!

Door Nancy op 22 okt 2011 @ 19:58:00

Tja, sommige skiers gaan inderdaad wel erg hard en ongecontroleerd. Maar het zijn volgens mij niet alleen de Oostblokkers, onze Oosterburen kunnen er ook wat van. Met topsnelheid over de blauwe pistes. Zo gevaarlijk!

Door Linn op 23 okt 2011 @ 22:07:00

Helmen zijn geweldig! Ik heb al meerdere malen bij een ongeluk gedacht 'Goddank dat die een helm ophad', en heb er zelf ook al wat krassen op gekregen. Dat je zelf goed kunt skien betekent absoluut niet dat je geen helm nodig zou hebben. Skien is nu eenmaal een sport waar veel ongelukken bij gebeuren. Waarom zou je niet goed beschermd de piste af gaan?

Door Mike Boon op 28 dec 2011 @ 13:07:00

Koop een coole skihelm met leuk van Nutcase. Dan dragen je kinderen die helm graag http://www.mynutty.be/Nutcase-Snow.html

Door davy op 12 jan 2012 @ 18:00:00

ik vind het goed dat het niet verplicht is want ik draag die niet graag , dat stoort mij voor het snowboarden.

Door William op 17 jan 2012 @ 10:28:00

Goede zaak. Mooi om te zien dat er in deze blog een foto hebben gebruikt van een van mijn kinderen. Klasse Guus!

Door Christian op 13 feb 2012 @ 15:53:00

Bijna weer een stapje verder in de vertrutting van de samenleving. Laat iedereen zelf beslissen of hij of zij een helm draagt, eigen verantwoordelijkheid. Waarom moet de wetgever hieraan te pas komen?

Door Jolanda op 20 feb 2012 @ 09:44:00

Ik snap niet dat iedereen zo moeilijk kan doen over een helm dragen. Wij komen al jaren in Noorwegen/Zweden en daar is het de normaalste zaak dat iedereen een helm draagt, zelfs de jeugd dragen super leuke helmen. Daar is het belangrijkste de veiligheid en niet hoe mooi je er wel niet uitziet! Dus mensen kies voor veiligheid........

Door op 10 mrt 2012 @ 14:47:00

helm verplichten. moet je tegenwoordig beschermen tegen de hufters die jou aan skieen

Door suzanne op 31 mrt 2012 @ 18:25:00

Zeker en vast verplicht maken van dragen van een helm Veiligheid is belangrijker

Door Anoniem op 21 okt 2012 @ 15:31:00

Heb mijn dochter weg zien vliegen in een helicopter. Het is gelukkig achteraf allemaal meegevallen. Ze droeg namelijk een helm toen ze over de kop sloeg.

Door Vera op 6 nov 2012 @ 12:29:00

Een skihelm zal zeker en vast zijn diensten doen bij het (ongelukkig) vallen. zoals eerder geschreven, indien iedereen zich aan de ongeschreven wetten houdt en bij veel volk niet als een raket voorbij sjoeft zullen de blessures niet zo'n vaart gaan, want meestal komt de veroorzaker er goed van af en de gecatapuldeerde kunnen ze van de piste wegvoeren... Ik ben ook tegen verplichting en zeker wanneer je eind maart-april gaat! Dan is het zowiezo al rustiger op de pistes EN zweet je je kapot!

Door brian op 10 nov 2012 @ 11:35:00

ski al zo beetje 10 jaar en ook zonder helm laat me gewoon me gang gaan zonder helm

Door Richard op 3 dec 2012 @ 23:45:00

Ten eerste, die valhelm, tja... op zich een goed ding, zeker voor kinderen! Een verplichting vind ik te ver gaan. Maar wat mij nu het meest verbaasd in de reacties hierboven: "Ongeschreven pisteregels" ....... Hallo!!!!!!! Ooit gehoord van de 10 pisteregels van FIS...........

Door Jaap op 7 dec 2012 @ 22:29:00

Skihelm is groot goed. Alle gebieden gebruiken nu kunstsneeuw. Dit resulteert in de ochtend in keiharde sneeuw (bevroren ijs). Als je dan met een beetje snelheid valt en je valt met je hoofd op de sneeuw, dan stuitert je hoofd op die sneeuw (zo hard als een betonplaat). Je kan je voorstellen dat je dan een goede hersenschudding hebt als geen helm op hebt.

Door Anoniem op 8 dec 2012 @ 10:22:00

Direct verplicht stellen, als je op de moter rijd moet je ook een helm dragen dus waarom niet op de piste. Het is even wennen maar dat is met zo veel dingen. Over een paar jaar is het de gewoonste zaak op de piste, en sta je voor schut zonder helm.

Door Rich op 8 dec 2012 @ 13:08:00

Nog ff en dan heb je ook nog een ski rijbewijs nodig op de piste?

Door jeroen op 16 dec 2012 @ 16:05:00

ik vind het verplicht stellen wel ver gaan, maar aan de andere kant als iemand ernstig hoofdletsel over houd aan een skiongeval komen de kosten wel bij de verzekeraar terecht en zo word de premie alleen maar duurder.

Door Esther op 31 dec 2012 @ 10:17:00

Volgend seizoen ga ik voor het eerst met helm, er it een vizier op dus ook geen gekl... Met brillen. Wat iemand al zei op de motor moet het ook maar ook op de brommer !! En die gaan ook 40 km per uur wat je met skiën ook al kan bereiken. Waar is iedereen zo bang voor ? Dat je haar niet meer goed zit daarna ? Gewoon verplichten lijkt mij.

Door Lotte op 3 jan 2013 @ 12:53:00

Brommer is ook verplicht en veel kleinere kans dat je valt! Verder had ik laatst dat een jongen van rond de 14 mij afsneed en voor mij viel, kon zijn hoofd net ontwijken met mijn board. Als ik hem geraakt had had hij een diepe snee gehad en had ik me erg schuldig en rot gevoeld. Ondanks dat het natuurlijk niet mijn schuld was en hij zo stom was om geen helm te dragen met boarden!! Hierboven zegt iemand dat ie er last van heeft tijdens boarden, dat is echt de grootste onzin. Als je een goede helm hebt, merk je niet eens dat je hem op hebt en kun je de padding eruit halen als dat te warm is (vooral bij de oren). Tegenwoordig dragen bijna alle snowboarders een helm, trouwens!

Door Illy op 10 jan 2013 @ 00:32:00

Ik had net dezelfde eerste reactie als Richard hierboven toen ik deze berichtjes las. Nl. dat er vastliggende GESCHREVEN regels zijn die je hoort te kennen vooraleer je je op een skipiste begeeft. En eigenlijk ... Aan deze snelheden en de tegenwoordige drukte in de skigebieden zou een 'skirijbewijs' nog niet eens zo'n gek idee zijn. In ieder geval zou je toch tesamen met de centen die je voor een skipas neertelt, moeten de skiregels lezen of ondertekenen. Dit zou misschien het aantal ongevalllen nog sterker doen verminderen.

Door Linda op 12 jan 2013 @ 22:32:00

Toen de helm op de brommer is ingevoerd ('ruim 35 jaar geleden) ben ik gestopt met brommerrijden. Ik kan slecht tegen iets op mijn hoofd, of dat nou een helm of een muts is. Bij erge kou draag ik een band. Als de helm verplicht wordt, moet ik maar stoppen met skieën...

Door Robocop op 14 jan 2013 @ 15:29:00

Gaven de leraren op de foto nu ook maar het goede voorbeeld, haha.

Door Freek op 19 jan 2013 @ 22:35:00

Laat lekker ieder zijn eigen keus maken. Er is al genoeg verplicht. Ja ik kan letsel oplopen, maar dat kan ik ook als ik de straat oversteek of val met fietsen. Ik board wel met helm, maar als het heel warm weer is , dan gaat hij lekker af en dan gaat het tempo en risico nemen omlaag (minder springen). Moet er niet aan denken dat ik met warm weer dat ding op mijn kop moet. En dan ligt dat echt niet aan het feit dat ik een slechte helm zou hebben. En wat komt daarna verplicht polsbeschermers , verplicht kniebeschermers , verplicht skibril, verplicht rode broek op de piste . Hou toch op, laat volwassen mensen hun eigen keus maken.

Door Tuur op 6 feb 2013 @ 12:58:00

Aub niet Gaan we in NL ook op de fiets een helm verplicht maken? Nee toch zeker.

Door Anoniem op 31 mrt 2013 @ 09:56:00

weet je wat ook leuk is om zelf een brommergeluid erbij te maken als je de helling afgaat!

Door Anoniem op 24 sep 2013 @ 12:47:00

In februari 2012 kwam z'n kamikaze me voorbij skiën en viel vlak voor mij toen hij voor mij langs wilde skiën. Ik vloog over hem (één uit Volendam met 4 jaar ski ervaring) en brak mijn boven arm het bleek een gecompliceerde arm breuk. Ik was ook op mijn hoofd terecht zijn gekomen maar hat gelukkig een helm op die een flinke deuk opliep. Ik ben blij dat ondanks meer dan 40 jaar ski ervaring een helm droeg. Doe niet zo stoer en draag een helm voor, ook, je eigen veiligheid. Groeten van een zeer ervaren skiër

Door Anoniem op 4 jan 2014 @ 15:52:00

wanneer gaan we de blaastest toepassen, voor het de skiërs die de wodka zo lekker vinden

Door Anoniem op 8 jan 2014 @ 14:08:00

Niet verplichten! zelfs voor kinderen vind ik het raar. zij vallen van zo'n kleine hoogte in de sneeuw. (als ze in het ravijn vallen helpt een helm ook niet;-) Als je alle risico's in het leven uit wil sluiten kun je beter meteen tussen 4 plankjes gaan liggen. Laat het vrij: als je behoefte aan een helm hebt: zet em vooral op! maar verplicht dit niet.

Door Anoniem op 17 jan 2014 @ 12:49:00

4 plankjes? Dat lijkt me een beetje koud

Door Anoniem op 18 jan 2014 @ 09:45:00

fdesfghjgjfhfdhghjjghdh

Door Anoniem op 27 jan 2014 @ 17:27:00

Gezellig skiën met de kids..... Ja maar zo'n stomme helm, belachelijk. Nou pap ik koop er toch maar een.. maar ik zet hem morgen niet op, prachtig weer en zo.. Telfoontje ... uw zoon licht met flinke verwondingen aan zijn neus, voorhoofd, twee blauwe ogen, zijn slaap en lippen met lichte hersenschudding in de kliniek, kom je hem opzoeken? Waar gebeurd vorige week in Sankt am Arlberg. Commentaar van mijn zoon, je had gelijk pa, vanaf nu draag ik hem altijd!!

Door Anoniem op 19 feb 2014 @ 13:43:00

Ik durf te zeggen dat een helm het gehoor belemmerdt, komen hier geen ongelukken door. Kon afgelopen week nog net een gehelmde kamikaze ontwijken omdat ik hem hoorde aankomen. Ik zou zeggen wil je een helm, draag een helm wil je hem niet, doe het niet. Oudgediende leraar zei overdag met jullie draag ik hem niet, offpiste zeker wel maar ook een rugplaat. en gelijk heeft hij in mijn ogen. Alhoewel je ziet tegenwoordig ook veel mensen met full-boddy-armour in de berghut, staat cool en maakt mij onoverwinnewlijk lijken ze denken. en dan sch.. aan de wereld en de piste af. "dit had je vroeger ong. 30j + geleden niet en was het volgens mij op de piste veiliger zonder helm

Door helmpie op 27 apr 2014 @ 12:29:00

heeft vast niets met de helm industrie te maken.....

Door helmpie op 27 apr 2014 @ 12:33:00

at anoniempje ....de helm beschermt het gezicht niet dus neus ogen en lippen gaan nog steeds kapot hoor met of zonder helmpie als je op je gezicht valt

Door Kas op 1 mrt 2015 @ 11:41:00

Zo snel mogelijk verplicht stellen, ski al jaren met een skihelm en je heb er totaal geen last van. Veiligheid voor alles

Door Don op 5 mrt 2015 @ 21:59:00

Veiligheid boven alles? Alles wordt bij wet gereguleerd. Mensen krijgen geen eigen verantwoordelijkheid meer. We krijgen (bijna) niet meer de kans om zelf gevaar in te schatten. We hoeven niet meer te anticiperen op wat er om ons heen gebeurd. Er wordt voor ons gedacht, er wordt voor ons gezorgd...... Veiligheid begint bij jezelf! Denk na voordat je wat doet. Geef mensen hun eigen verantwoordelijkheid, dus helm verplicht stellen? NEE!


Je bent vergeten één of meer verplichte velden in te vullen!
Plaats een reactie
Je naam (niet verplicht)  
Je Email (niet verplicht)  
Reactie
Captcha verificationVoer de code in:

Verstuur

Top Aanbiedingen winter 14/15
Like ons en blijf op de hoogte!