Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerst zon, daarna sneeuw en minder koud

Echte winterlucht heeft bezit genomen van de skigebieden. Helaas is de kou geen blijvertje. Hoewel Winterberg dit weekend wel open gaat, zien we ook dat zachtere lucht vanuit Frankrijk naar Duitsland stroomt. De temperaturen gaan de komende dagen dus omhoog in de skigebieden. Overigens betekent de stijging van de temperatuur voor de Alpen niets schokkends, maar daarover zo meer.

Kwik stijgt met tien graden

Op 1500m hoogte was het vanochtend in grote delen van Duitsland -10 graden en in de Alpen -5 tot -10 graden. Fijne waarden, want als de atmosfeer zo koud is, dan weet je dat het 's nachts vriest en er overdag amper of geen sprake is van dooi. Maar, helaas komt er een dooi-aanval. Zaterdag neemt in de Zwitserse en Franse Alpen de bewolking al toe. Tegelijkertijd is voor Oostenrijk en Italië een schitterende dag voorspelt. De eerste sneeuwvlokken dwarrelen in de westelijke Alpen zaterdagavond naar beneden. Zondag trekt de sneeuwzone via Piemonte en de noordelijke Alpen naar het oosten. Veel meer dan 5 tot 15 cm sneeuw gaat er overigens niet vallen. In het Sauerland en de Ardennen valt hooguit een paar centimeter. Zodra het zondag droog is, loopt de temperatuur op. De atmosfeer wordt dan zo'n 10 graden warmer. Hierdoor stijgt de sneeuwgrens in de Alpen tot ongeveer 1500 meter hoogte.

Skimogelijkheden blijven goed

Ondanks de stijging van de temperatuur blijven de omstandigheden op de pistes over het algemeen prima. Aangezien de dooigrens rond 1500 meter hoogte komt te liggen, zullen de lage pistes uiteraard sneeuw kwijt raken. Maar de meeste skigebieden liggen hoger, en daar gebeurt voorlopig niets negatiefs. De nachten blijven koud genoeg om de sneeuwkanonnen te laten werken en overdag kan er in veel gebieden heerlijk geskied worden. Nu maar hopen dat er vlak voor kerst geen extreem zachte lucht komt. Als dat niet gebeurt, zitten we in de Alpen over het algemeen goed.

Ook vandaag was het een prachtige dag, zoals hier in de Zillertal Arena

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.