Skip to navigation Skip to main content

6 dingen die je in de zomer in de Alpen kunt doen en net zo leuk zijn als skiën

6 dingen die je in de zomer in de Alpen kunt doen en net zo leuk zijn als skiën

In de winter gaan we massaal naar de Alpen om te genieten van de sneeuw, de gezelligheid, maar vooral om te skiën of snowboarden. Het gevoel van met ski’s die over de verse sneeuw glijden, de snelheid, de soepele bochten, de mooie uitzichten en lekker de hele dag buiten bezig zijn is heerlijk! Maar ook in de zomer kun je superleuke dingen doen in de Alpen, die qua gevoel behoorlijk dicht bij skiën en/of snowboarden liggen. Voor sommige activiteiten heb je ook een goed evenwicht nodig, bij andere ervaar je de snelheid of spanning, maar bij alles geniet je tevens van de prachtige bergen. Deze 6 dingen die je kunt doen in de Alpen zijn net zo leuk als skiën!

#1. Downhill mountainbiken

Een activiteit in de zomer die wat mij betreft enorm op skiën lijkt qua gevoel, is downhill mountainbiken. Je maakt, net als in de winter, gebruik van skiliften die je omhoog brengen samen met je mountainbike. Vervolgens kies je een track om af te dalen. Deze zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, groen, blauw, rood of zwart, waarbij ook zwart de moeilijkste afdaling is. Onderweg kom je door spectaculaire kuipbochten, ga je over houten stellages, heuvels en kun je sprongen maken als je wilt. Snelheid, evenwicht, sturen en zelfs de centrale houding boven je fiets: het lijkt allemaal op skiën en het is geweldig!

Downhill mountainbiken in Bike Republic Sölden

Downhill mountainbiken op de blauwe trail in Sölden

#2. Zomerrodelen

Vind je rodelen in de winter leuk? Dan weet ik zeker dat jij ook met een big smile over een zomerrodelbaan afdaalt. Er zijn twee verschillende soorten. Of je gaat met een karretje over een soort rails, waar je dus niet af kan raken. Of je gaat met een karretje in een baan met schuine kanten. Ga je hier te hard door de bocht, dan kun je buiten de baan raken. Wel op tijd remmen dus! Bij de meeste rodelbanen ga je met een skilift omhoog en kun je tijdens het afdalen behoorlijke snelheden behalen.

#3. Wakeboarden of waterskiën

Op diverse meren in de Alpen heb je de mogelijkheid om te wakeboarden of waterskiën. Achter een boot of getrokken door een kabel over een parcours. De start is voor veel mensen even lastig, maar als je eenmaal staat, komt het gevoel overeen met skiën of snowboarden op sneeuw. Je kunt verschillende bochten maken, over de golven of schansen springen, of zelfs tricks uitvoeren. En ondertussen heb je dan ook nog eens uitzicht op de prachtige Alpen!

Wakeboarden in Area 47 in het Oetztal

Wakeboarden in Area 47 in het Oetztal

#4. Trailrunnen

Voor de echte sportievelingen onder ons is trailrunning een absolute uitdaging. Hierbij maak je geen gebruik van skiliften, maar je rent (!) op eigen kracht een berg op en vervolgens weer naar beneden. Trailrunnen is een relatief jonge sport en wordt steeds meer beoefend in de Alpen. Je kunt eigenlijk ieder pad gebruiken om te rennen, maar op diverse plekken zijn ook speciale tracks voor trailrunners uitgezet.

#5. Klettersteigen

Tijdens klettersteigen leg je een route af in de bergen, waarbij je merendeels gezekerd bent aan kabels. Je klimt langs en over rotswanden, loopt over hoge (touw)bruggen en smalle riggels. Het is een spannende sport, die soms best intensief kan zijn. Zowel qua kracht als uithoudingsvermogen. De hoogtes (of dieptes ;-)) die je meemaakt tijdens een tocht, zijn behoorlijk indrukwekkend. Geen last van hoogtevrees hebben, is wel een vereiste. Maar je bent te allen tijde goed gezekerd, dus echt gevaarlijk is het niet. Bovendien kun je hier ook weer kiezen uit gemakkelijke en moeilijke routes.

Klettersteigen in het Zirbenwald in Obergurgl

Klettersteigen in het Zirbenwald in Obergurgl

#6. Op een step of mountainboard de berg af

Op diverse plaatsen in de bergen kun je speciale steps huren, waarmee je een afdaling kunt maken. De steps hebben extra brede banden met veel grip, waardoor je zonder problemen een breed grindpad kunt afdalen. Een helm is wel aan te raden, mocht het mis gaan. Een mountainboard is een soort snowboard op wielen, waarmee je af kunt dalen. Je staat met voeten vast op het board, dus goede bescherming is een vereiste, want vallen kan pijnlijk zijn. Veel mountainboarders gaan gewoon over het asfalt naar beneden.

Wat doe jij in de zomer graag in plaats van skiën?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.