Skip to navigation Skip to main content

Stelling: Een helm ziet er niet uit!


Een helm! Pff, die hoef je toch alleen maar op met motor rijden? Zeker niet met skiën wat mij betreft. Ze zien er niet uit, ze jeuken en zijn ook nog eens veel te warm op je hoofd. Voor mij dus echt geen helm…

Niet cool?

Zo stond ik er een aantal jaren geleden in. Je zag de helm op de piste nog maar bij mondjesmaat en het werd als “niet cool” gezien. Alleen voor snowboarders was het geoorloofd om een helm te dragen vanwege de stunts die ze maken in het Snow Park. De gemiddelde skiër, zoals ik, droeg geen helm vanwege de vooroordelen die over het hoofddeksel bestonden. Het kwam simpelweg niet in me op.

Inmiddels zie je dat de helm een steeds prominentere plaats in neemt bij de uitrusting van een wintersporter. Waren het eerst alleen de kinderen die van een blits helmpje werden voorzien, vandaag de dag zie je papa en mama er ook steeds vaker één dragen. Nu de jongere generaties nog! Maar die zijn ook helemaal om! Van jong tot oud, van beginner tot gevorderde, ik zie ze allemaal skiën of boarden met helm! Dat was een jaar of vijf geleden wel anders! Vanwaar ineens deze cultuuromslag?

Veiligheid

Ik heb geen flauw idee. Feit is dat een helm je zekerheid en bescherming biedt. Het gaat er niet eens zo zeer om als je zelf een klapper maakt maar met al die snelheidsduivels op de piste is de kans groot dat je vroeg of laat en keer een botsing maakt. Extra bescherming kan dan geen kwaad! Ook zijn de helmen kwalitatief veel beter geworden. Ze zitten lekker, zien er hip uit en je mag er echt mee gezien worden! Je valt tegenwoordig eerder uit de toon als je een muts draagt dan dat je een helm op hebt!

Welke ga ik nemen?

Ook ik ben helemaal om! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen helm in mijn bezit heb maar dat hij bovenaan mijn verlanglijstje voor de Kerstman prijkt! Ik ben mij inmiddels druk aan het verdiepen in de verschillende soorten helmen en heb ontdekt dat er flink wat te kiezen valt. Ik denk dat ik ga voor zo’n hip model van POC of RED. Nog andere adviezen? Waar moet ik op letten?

Dragen jullie allemaal een helm? Of hoeft dat niet zo nodig? Ik ben benieuwd naar jullie mening... Thanks!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.