Skip to navigation Skip to main content
Ford Kuga PHEV 2021 Winter

Vervoer naar de wintersport: auto, bus, trein en vliegtuig

De wintersport begint met vervoer van en naar de skigebieden. Afhankelijk van of je gaat skiën in de Alpen, Pyreneeën, Scandinavië, Amerika of Canada kun je bepalen of je met de auto, de bus, het vliegtuig of met de trein gaat. Iedere vorm van vervoer heeft voor- en nadelen. Op deze pagina lees je alles over vervoer van en naar de wintersport.

Vervoer naar de wintersport: reizen per auto, bus, trein of vliegtuig

Deze pagina staat vol met informatie over vervoer van en naar de wintersport. De meeste mensen kiezen voor de auto als type vervoer vanwege de flexibiliteit. Je bent van niemand afhankelijk en ook kun je zelf je vertrektijden bepalen. Reizen per trein naar de skigebieden is de meest duurzame vorm van vervoer en ook een wintersport met de bus is een duurzamere optie. Wil je snel en uitgerust aankomen op de plaats van bestemming, dan is het vliegtuig de beste optie. Bovendien gaat rijden naar de USA ook een beetje lastig. Hieronder vind je een compleet overzicht van vervoer naar de Alpen.

Vervoer: informatie per wintersportland

Reizen van en naar de skigebieden verschilt per wintersportland per type vervoer. Zo kennen Zwitserland en Oostenrijk beide een vignetplicht en moet je op de meeste Italiaanse en Franse snelwegen tol betalen. Wie op wintersport gaat naar de USA heeft een ESTA VS nodig en wie afreist naar Canada een eTA. Meer informatie en tips over vervoer per wintersportland vind je op de specifieke vervoerspagina’s van de bestemmingen hieronder.

Wintersport trein vervoer

Reizen met de trein naar de wintersport

De meest duurzame manier van reizen naar de wintersport is met de trein als type vervoer. Een wintersport met de trein is de beste optie voor het milieu en ook nog eens super comfortabel. Zeker als je een privé coupé boekt in een nachttrein. Terwijl de trein over de rails zoeft, kunnen jullie plannen maken voor de skidagen die gaan komen en daarna lekker slapen. De trein als vervoer kent voor-, maar ook nadelen. Veel mensen zien slepen met bagage als een groot nadeel, maar met deze tips wordt ook dat een succes. Genoeg skigebieden liggen in de buurt van - of beschikken over een eigen treinstation. Vooral in Zwitserland is het openbaar vervoer ontzettend goed geregeld. Bijna elk skigebied is daar per trein bereikbaar, ideaal. Bij de volgende spoorwegmaatschappijen boek je een wintersport met de trein:

Met de auto op wintersport als vervoer

Reizen met de auto naar de wintersport

De auto is veruit het populairste vervoersmiddel van en naar de skigebieden. Elk jaar stappen duizenden wintersporters in de auto voor een welverdiende vakantie in de sneeuw. Groot voordeel van de auto is de flexibiliteit van reizen. Je kunt vertrekken wanneer je wilt, het aantal tussenstops onderweg is aan jou en als je het zat bent kun je kiezen voor een overnachting onderweg. Eenmaal op locatie ben je niet afhankelijk van de skibus en kun je overal heen. Nadeel van een wintersport met de auto zijn de lange files in het hoogseizoen en oponthoud door wegwerkzaamheden onderweg. Ga in ieder geval nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen op pad.

Overnachten onderweg naar de wintersport
© Spalder Media Group

Overnachten onderweg

De autoreis naar de skigebieden is lang. Uiteraard kun je kiezen voor een skigebied dichtbij, bijvoorbeeld op minder dan 900 km rijden vanaf Utrecht, maar dan nog ontkom je niet aan een paar 100 km achter het stuur. De oplossing? Splits de reis in tweeën met een overnachting onderweg in Frankrijk of Duitsland!

Meer handige links voor een wintersport met de auto

Een wintersport met de auto vraagt om de nodige voorbereiding. Daarom hieronder nog een aantal links naar blogs met informatie en tips voor een fijne en veilige autovakantie.

Vliegtuig als vervoer naar wintersport

Reizen met het vliegtuig naar de wintersport

Het vliegtuig is niet de meest duurzame vorm van vervoer, maar het is wel een hele snelle en comfortabele manier van reizen. Ideaal voor een weekend of paar dagen naar de sneeuw, maar ook zijn er bestemmingen die niet eenvoudig of helemaal niet per auto, trein of bus te bereiken zijn. De vlucht naar de Alpen duurt tussen 1 en 2 uur en er zijn genoeg skigebieden in de buurt van een vliegveld. Vanaf verschillende luchthavens in Nederland (Schiphol Amsterdam, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven) vertrekken er in de wintermaanden dagelijks vluchten naar de sneeuw. Vliegen is niet goedkoop, zeker in drukke vakantieweken als de kerstvakantie en voorjaarsvakantie, al zijn er genoeg mogelijkheden door te besparen. Bovendien moet je voor extra bagage meestal bijbetalen en heb je na de landing een transfer, huurauto, taxi of het openbaar vervoer nodig voor de laatste kilometers naar je eindbestemming.

Auto huren

Wie met het vliegtuig, de bus of de trein op skivakantie gaat, beschikt ter plaatse niet over eigen vervoer. Een auto huren biedt dan uitkomst en is bovendien heel eenvoudig. Wat wel belangrijk is dat je alle voorwaarden vooraf goed doorleest. Kijk goed naar de eisen voor het rijbewijs en het krediet op de creditcard. Vergeet niet om sneeuwkettingen te vragen!

Parkeren op de luchthaven

Wie met het vliegtuig op wintersport gaat, heeft vervoer nodig om op de luchthaven te komen. Rijdt het openbaar vervoer niet of kan niemand je brengen? Dan biedt parkeren op de luchthaven uitkomst. Die kan zowel op Schiphol Amsterdam, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Let op: door vroeg te reserveren, kun je geld besparen.

Wintersport vervoer bus

Reizen met de bus naar de wintersport

Wie voordelig en milieubewust wil reizen naar de wintersport, kan kiezen voor de bus als type vervoer. Busreizen naar de skigebieden kun je boeken via een reisorganisatie, maar ook via een touringcarbedrijf. Wanneer je boekt bij een reisorganisatie, boek je vaak een complete pakketreis, waarbij de skipas en accommodatie inclusief zijn. Daarmee kun je flink geld besparen. Reisorganisaties hebben allerlei deals met touringcarbedrijven, accommodaties en liftmaatschappijen. Dat maakt een wintersport met de bus een extra goedkope optie. Zelf de busreis losboeken kan natuurlijk ook. Opstappen kan in diverse plaatsen in Nederland en daarna gaat de reis met een aantal tussenstops naar de Alpen. De meeste bussen rijden ’s nachts, zodat jij kunt slapen. De bussen beschikken over luxe faciliteiten als comfortabele stoelen, wifi, stopcontacten en een toilet.

Vervoer Canada

Reizen naar Canada

Een wintersport in Canada is de droom van iedere wintersporter. Een ongekende sneeuwkwaliteit, een bijzondere sfeer en een waanzinnig landschap: dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben! Voor een wintersport in Canada kun je naar Vancouver, Calgary of Edmonton vliegen. Er gaan rechstreekse vluchten, maar soms kun je veel geld besparen wanneer je kiest voor een overstap. De vliegtijd bedraagt doorgaans ruim 9 uur. Onmisbaar voor een wintersport naar Canada is het aanvragen van een eTA. Deze elektronische reistoestemming kun je online aanvragen via etacanada-aanvragen.nl en is verplicht. 

Reizen naar de USA

Een wintersport in de USA is een onvergetelijke ervaring. Je moet er heel wat uren reizen voor over hebben, maar daar krijg je veel voor terug. Vanuit Nederland vertrekken er directe vluchten naar Salt Lake City (Utah), voor Denver (Colorado) dien je vaak een overstap te maken. Vergelijk de vliegtuigmaatschappijen met elkaar, want dit kan je zomaar veel overstaptijd of geld schelen. Wat je zeker niet moet vergeten voordat je in het vliegtuig stapt richting de USA is het aanvragen van je ESTA VS. Dat kan via deze link. Deze elektronische reistoestemming heb je nodig voor toegang tot het land. 

Reizen naar Canada

Reizen naar Scandinavië

Ook Scandinavië is een geweldige wintersportbestemming. Wintersport staat hier niet alleen in het teken van skiën, maar ook in dat van langlaufen, husky tochten maken en misschien wel het Noorderlicht spotten. Het is mogelijk om met de auto naar Scandinavië te rijden, maar dit licht niet voor de hand. Wie naar NoorwegenZweden of Finland op wintersport gaat, maakt hiervoor meestal gebruik van het vliegtuig. Er wordt rechtstreeks naar het noorden van Scandinavië gevlogen, waar de meest populaire wintersportbestemmingen van Lapland liggen.